Rýmník. Skvělá bylinka, která uleví nejen při alergii

Date:

Podle názvu by nás mohlo splést, že jde o klasickou slovenskou rostlinu, ale pravda je taková, že pochází až z daleké Austrálie. V našich zeměpisných šířkách ho příliš nenajdete, zato na balkonech, parapetech i ve sklenících se stává stále oblíbenější rostlinou. A nejen okrasnou.

Okrasná i funkční rostlina

Rýmník je znám také pod pojmy kubánské oregano nebo řecký eukalyptus. I z těchto pojmenování už lze vyčíst, že se po světě stal známý pro jeho chuťové i aromatické účinky. Velkou výhodou je, že si jeho přínos můžete užívat doma a vypěstujete jej i bez větších znalostí botaniky. Prakticky přežije každému. Stačí mu jen trochu slunce, vody a propustná půda. Čili klasická hlína na zelené rostliny s trochou písku. Skvělé je, že rýma velmi dobře rozmnožíte řízky. Stačí zakořenit a můžete si rostlinky vypěstovat kolik se vám jen hodí.

Malý zelený poklad

Stačí list rýmy jemně pomrvit mezi prsty a už budete vnímat jeho příjemnou vůni. Kromě silic rýmník obsahuje také vitamíny a omenga-6 mastné kyseliny. Proto jej lze přidávat například do salátů, jako zdravou pochoutku a čaj z něj je podobně lahodný jako ten mátový. Rýma stačí ovonět a už vám pročistí nos. Využívá se při alergii, rýmě, ale i onemocněních dýchacích cest. Obklady se používají také na štípnutí a ekzémy.

Uplatnění najde při horečce a ulevuje při bolestech hlavy. Dokonce čaj z rýmy pomůže snížit tlak a současně pomáhá při potížích s trávením. Jednoduše je taková malá domácí lékárnička, kterou si oberete iu vás na parapetu.

Kitchen herb plants in wooden box. Mixed Green fresh aromatic herbs

Rýmník v kuchyni

Lístky stačí odtrhnout, umýt a pokrájet do salátu, nebo jej můžete přiložit k hovězímu masu, ochutí ho lépe než rozmarýn. Sušené listy jsou skvělou náhražkou za oregano a dokážou skvěle ochutit zeleninový, ale i ovocný salát. Skvělé je i pár listů rozmačkat, zalít studenou vodou a přidat pár plátků citronu. Máte skvělý, zdravý a osvěžující nápoj na léto.

Klidně i na čaj

Příprava čaje z rýmy je velmi jednoduchá. Stačí dva až tři listy rýmy na šálek horké vody. Lístky rýmy před zalitím vodou popřelamujte, abyste mohli využít co nejvíce silic. Potom ho nechte alespoň 10 minut louhovat. Klidně si ho dochuťte citrónem a medem. Horký je skvělý při nachlazení, ale dá se pít také jako ledový čaj, který osvěží, a přitom posílí imunitu.

- Reklama -pr článek

Nové příběhy

Další články autora
Katka

Kvalitní batohy a rezervoáry CamelBak pro vaše pohodlí i na daleké trasy na kole

Většina cyklistů, kteří chtějí podat co největší výkon a ujet...

Plazmový hořák: Účinné zařízení pro dělení materiálů

Plazmový hořák umožňuje řezání materiálů plazmou. Tento způsob je...

Minerální kameny jako dekorace

Minerální kameny slouží jako ozdoba ve špercích, broušené i...